Ember Tetra: Barışçıl, beslenme biçimi etçil, üremelerine pek rastlanılmayan, dişi-erkek ayrımı sadece birkaç gün yem verilmediğinde anlaşılan (dişisinin karnı daha şişkin), gün içerisinde belli zamanlarda sürü halinde yaşayan, en fazla uzunlukları 2 cm’ye ulaşan ve üremelerine pek rastlanılmayan bir türdür. Ürediklerinde yumurtaları azdır ve 24 saat sonra çatlarlar, yavrular hızlı gelişir ve toz yemlerle beslenirler. Su sıcaklığı 20-28 derece olmalıdır, üretim amaçlanıyorsa 26 derece sıcaklık uygun olacaktır.
Her ne kadar barışçıl olsalar da orta derece agresiftirler, aşırı karma akvaryumlara pek uyumlu değildirler. Bitkili akvaryumda kendilerini daha güvende hissedeceklerdir. Bakımları orta zorluktadır.
Yüzme alanları akvaryumun orta kısımlarıdır.
Neon Tetra: Görünüş olarak aynı türde olduklarından dolayı amber tetralarla benzerlik gösterirler (renk hariç). Neon olarak adlandırılmaları akvaryum meraklılarının aklına “karanlıkta parlar galiba” gibi bir düşünce doğuruyor fakat gerçek böyle değil. Neon tetraların renkleri loş ışıklandırmada belirginleşir. Barışçıl, beslenme biçimi etçil, üretilmeleri zor, dişi-erkek ayrımı pek kolay yapılamayan (genellikle dişiler biraz daha oval ve erkeğe nazaran biraz daha büyük, erkeği ise daha ince yapıdadır), en fazla 4 cm’ye kadar büyüyebilen, en az 6’lı sürüler halinde bakılması gereken, bitki akvaryumunu seven ve barışçıl karma akvaryum balığı türüdür. Su sıcaklığı 20-25 derece olmalıdır ve en az 40 lt’lik akvaryum tercih edilmelidir.
Bakımı kısmen zordur, yüzme alanları akvaryumun orta üst kısımlarıdır.
Yakut Tetra: Barışçıl, beslenme biçimi etçil (su piresi, artemia ve grindal kurt gibi canlı yemlerle beslenmesi daha uygun olacaktır), cinsiyet ayrımı “amber ve neon” cinslerine göre daha kolay olan (erkeğin rengi dişiye göre daha yoğundur ve dişi daha büyük), üremeleri uygun oluşturulmuş ortamda müdahaleye gerek duymadan kolay olan, en fazla 2 cm uzunluğa ulaşan bir türdür. Su sertliği çok yumuşak, sıcaklığı ise 20-28 derece olmalıdır. En az 30-40 lt lik akvaryumda bakılmalıdır.
Yeni kurulmuş, biyolojik olarak tam oturmamış akvaryuma eklenmemelidir. Akvaryum ortamında daha rahat yaşayabilmeleri için en az 10’lu olarak bakılmalıdır.
Yüzme alanı akvaryumun orta üst kısımlarıdır.
Tek Çizgili Tetra: Yazıda bahsetmiş olduğumuz diğer akrabaları gibi barışçıl, beslenme biçimi etçil, cinsiyet ayrımı genel anlamda zor olan (erkeklerin renkleri daha canlıdır, üreme zamanı erkeklerin üst ve kuyruk yüzgeçleri kırmızılaşır), çok üreyen bir türdür. En fazla 7 cm’ye kadar büyürler, bakımı için en az 80 lt’lik akvaryum uygun olacaktır. Su sertliği yumuşak-orta, sıcaklığı 23-26 derece olmalıdır.
Akvaryum bakıcılığına yeni başlayanlar için uygun bir türdür. Sürü halinde yaşadıklarından en az 6’lı olarak bakılmalıdır. Bitkili akvaryumlarda diğer tropikal balıklarla çok rahat yaşayabilirler.
Yüzme alanı akvaryumun orta-üst kısımlarıdır.
Işıklı Tetra: Barışçıl, beslenme biçimi etçil, sürü halinde bakılmaları durumunda üremesi kolay olan, ürediklerinde ise 100 e yakın yumurta bırakabilen, en fazla 4 cm boyuna erişebilen bir türdür. Dişilerin karnı daha şişkin olur. Bakımında en az 40 lt’lik akvaryum tercih edilmelidir. Su sertliği orta, sıcaklığı 22-26 derece olmalıdır, üretimi amaçlanıyorsa en uygun sıcaklık 26 derecedir.
Yüzme alanı akvaryumun orta üst kısımlarıdır.