Bir paket sigara ile takas edilen paha biçilemeyen heykel
Amasya’da bir köylü tarafından bulunduktan sonra bir paket sigara karşılığında takas edilmesinin ardından polis tarafından ele geçirilip müzeye kaldırılan Hititler’in baştanrısı “Teşup heykelciği” yaklaşık atmış yıldır Amasya Müzesi’nde sergilenmekte.
Hititler’den kalma antik bir kent olan Doğantepe beldesinde 1962 yılında bir köylünün kerpiç dökerken tesadüfen bulduğu 21 santim uzunluğunda ve yaklaşık 1,3 kilo ağırlığındaki bronz döküm tekniğiyle yapılmış heykelciğin yaklaşık 23 bin eserin yer aldığı Amasya Müzesi’nin en prestijli eseri olma özelliğini taşıyan Teşup Heykelciği, M.Ö. 1300’lü yıllarda yapılmış. Şu anda kendi boyutunda, kendi ebatlarında ve standartlarında bulunmuş tek Teşup heykelciğidir. Bin tanrılı Hititler’in baştanrısı olarak bilinen Teşup’un bu heykelciği, Amasya müzesindeki en kıymetli ve paha biçilemeyen bir eserdir.
Teşup heykelciği 1980’li yıllarda Almanya, Japonya ve Amerika’da açılan sergilere Bakanlar Kurulu izniyle 1 milyon dolar sigorta bedeli karşılığında gönderilmiş ve bu sergilerde büyük ilgi görmüştür. Hititler’in tanrılar topluluğunun baştanrısı ve gök tanrısı sayılan Teşup “Fırtına tanrısı” olarak da isimlendirilmektedir. Hitit dönemi sonrasındaki uygarlıklar tarafından bu tanrıya ait inancı ortadan kaldırmak için gövdesinin alt yarısından tahrip edildiği düşünülmektedir.