Silahtar Ömer Paşa Cami, Tokat ilinin Erbaa ilçesine bağlı Akça beldesinde bulunan, kesme taş ve tuğla malzemeler kullanılarak dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. Selçuklu döneminden günümüze kadar geldiği düşünülen Caminin yapım kitabesi olmadığından imar yılı tam olarak bilinmemektedir.

Caminin tarihi

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan Silahtar Ömer Paşa Caminde bulunan süslemeler ve caminin mimari planı ve imar şekline bakılarak 11. Yüzyıl Selçuklu Dönemi eseri olduğu belirlenmiş ve kuruluş tarihi olarak 1082 yılı kabul edilmiştir.

Silahtar Ömer Paşa Cami, kesme taş ve tuğla kullanılarak, dikdörtgen şekilli mimari yapıya sahiptir. Dikkat çeken en önemli özelliği ise yapımında hiç çivi kullanılmamış ahşap bölümlere sahip olmasıdır. Dış yapısındaki sade görünüme karşı iç tasarımında el yapımı süslemeleriyle öne çıkan eser, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce orijinal haline sadık kalınarak restore ettirilmiş, yeniden ibadete açılmıştır.

Turizm açısından önemi

Silahtar Ömer Paşa Cami, taş, çini, ahşap, boya süslemeleri, ahşap kemerle süslü kapısı, çıtaları, boya süslü tavandaki altıgen işlemeleri, batı, kuzey ve doğu yönlerinden çeviren revaklarıyla turistik olarak oldukça ilgi çekmekte ve yerli yabancı bir çok turistin oldukça ilgisini çekmekte.

Selçuklu Döneminde inşa edilen caminin yapımında hiç çivi kullanılmamış , tamamen ağaçların birbirine geçme yöntemi kullanılarak yapılmıştır.

Adı 1688 yılında Cami’ye verilen kişi olan Silahtar Ömer Paşa ise Osmanlı’nın kıymetli vezirlerindendir.

Silahtar Ömer Paşa, Bağdat, Diyarbakır, Sivas valilikleri yapmış, 1644-1647 yılları arasında da Mısır Valiliği yapmış kıymetli bir vezirdir. 1688 yılında ise bu camiyi ziyaret ederek iki hediye bırakmıştır. Bu hediyelerden biri kitabe diğeri de şamdan. Silahtar Ömer Paşa‘nın ziyaretinden sonra caminin yapım yılı olarak belli bir zaman 1688 yılı kabul edilmiş ve caminin adı Silahtar Ömer Paşa Cami olarak anılmaya başlanmış.