Gazetelerin 3. Sayfa haberlerinde her gün şahit olduğumuz bir takım cinayetleri hepimiz okumuş olmalıyız…
Peki dünya üzerinde yaşayan ve ardı ardına 3-5 ya da daha fazla cinayet işleyen ve en önemlisi bunu yaşam tarzı haline getiren insanlara ne kadar şahit olduk? Bir diğer soru; Bu insanlar öldürmekten tat mı alıyor mecbur mu kalıyor? Ve daha birçok soru aklımıza takılmadan olmuyor. Sorularımızı yanıtlayacak ve birbirinden ilginç seri katillerin hayatlarını öğrenebileceğimiz yazımızla sizlerleyiz.
Yazımızın başlangıcı olarak seri katillerin tanımına bakalım.
Seri katil: Kişisel bozukluklar sonucu 30 günden fazla olacak bir zaman dilimi içerisinde 3 ve ya daha fazla cinayet işleyen kişiye denir. Bunun yanı sıra seri katillerin başlıca ortak özelliklerini ele alabiliriz;
*Birbirine benzer en az üç cinayet işlemiş olmaları
*Durdurulana kadar öldürmeye devam etmeleri.
*Hepsinde cinsel davranış bozuklukları ve intihara eğilim olur. Büyük çoğunluğunun da alkol ve uyuşturucu bağımlısı olduğu bilinmektedir.
*Cinayet işlerken ne yaptıklarının farkındalar. Cezai sorumlulukları var.
Ayrıca yapılan araştırmalara göre seri katillerin çoğunda çocukluk döneminde (erkekler için) kız kıyafeti giydirildiği tespit edilmiştir.
FBI’ın Suç sınıflandırma kitapçığında seri katilleri üç kategoriye ayırır:
*Organize/Asosyal Saldırganlar
*Organize Olmayan/Asosyal Saldırganlar
*Karışık/ Hem Düzenli Hem Düzensiz Karakter Gösteren Saldırganlar
Kısaca açıklayacak olursak;
Organize asosyal saldırganlar genellikle ortalamanın üzerinde bir IQ’ya sahiptirler. Cinayetlerini metodik olarak planlarlar, kurbanlarını kaçırıp bir yerde öldürüp başka bir yerde cesetlerden kurtulurlar.
Organize olmayan asosyal saldırganlar çok zeki olmayan cinayetlerini planlamadan işleyen saldırganlardır.
Seri katillerin genel özellikleri üzerinde durduğumuz yazımızda konumuza kısa bir giriş yapmış bulunduk. Seri katillerin ilginç hayatlarını öğreneceğimiz yazılarımızla ilerleyen günlerde konumuza devam edeceğiz.
KadrajRen (E. AKBULUT)
Antropolog