Ruh Üşümesi, yazarın kahramanların ruhsal yönüne ve düşüncelerine yer verdiği, mekânları bir kamera sessizliğinde görüntüleyip ayrıntılı şekilde yansıttığı bir romandır. Aynı zamanda roman, bir oda romanıdır ve Adalet Ağaoğlu’nun Yaz Sonu adlı romanından bir alıntı ile başlar.
Romanın olay örgüsünü, olay halkalarına ayırmak zor. Çünkü roman oldukça durağandır. Bir restorana gelen ve birbirini hiç tanımayan bir erkek ve bir kadının, hiç konuşmadan, zihnen birbirlerini arzulamalarını aktarır.
Roman, bir öğle yemeği için restorana giden, birbirini tanımayan, kalabalık dolayısıyla aynı masayı paylaşmak durumunda kalan bir kadın ile bir erkeğin hikayesidir. Her şey bir- iki saat içerisinde yaşanıp biter ve yazar, kadın ile erkeğin birbirlerine duydukları ilgiyi aktarır. Aktarıma fonda çalan bir klasik müzik eşlik eder. Roman, yemeğin bitiminde kahramanları mekândan ayrılmalarıyla biter.
Kişi kadrosunda yer alan isimleri iki grupta kategorize edebiliriz:
a) Baş Karakterler: Kadın ve erkektir. Fakat isimleri geçmez.
b) Diğer Karakterler: Kadın ve erkeğin zihninden geçen; öğrenci ve hocası, otel odasındaki kadın ve erkek, genç erkek ve kız, restorandaki garson.
Romanın zaman ögesine baktığımızda belirli bir zaman dilimi yoktur. Kadın ve erkeğin restoranda aynı masada oturmalarıyla başlar, aşağı yukarı 1 – 2 saat aralığında sona erer. Yine romanın mekân özelliklerini incelediğimizde fiziksel mekânlara, kadın ve erkeğin bulunduğu restoran ve başkahramanların düşüncelerindeki kişilerin yer aldığı otel odası, hocanın evi örnek verilebilir.
Son olarak romanın çatışmasını ele alacak olursak, erkek ve kadının düşüncelerinde yer alan tensel istekler ile aynı zamanda birbirlerine duydukları tinsel duygular arasında geçen tezattır. Cinsellik ile sapkınlık arasındaki fark romanın çatışmasını derinleştirir. Çünkü; romana baştan sona erotizm hatta pornolar hakimdir. Özellikle kadın ve erkeğin birbirlerine bakarak, uzuvlarının, etraftaki objelerin veya masadaki yiyeceklerin cinsel çağrışımlarda bulunması fetişist bir açlığın göstergesidir.
M. TAHA UĞURLU
Ahi Evran Üniversitesi
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
4. Sınıf Öğrencisi