Dünya üzerinde farkıyla ilgimizi çeken yeni bir kabile yazımızla tekrar sizinleyiz. Hepimizin gezi programlarından görerek aşina olduğu ve belki de merak edip bu halkaları neden taktıklarına dair yeterince fikrimizin olmadığı bir gelenek. Dürüst olmak gerekirse ben de bu kabileyi bir televizyon programında görmüştüm kadınların boyunlarına halka takıp uzatması benim için ilginçti ama araştırmamıştım. Üniversiteye gittiğim yıllarda bir derste daha ayrıntılı gördüm.

Hadi hep birlikte bu ilginç geleneğe yakından göz atalım.

Güneydoğu Asya’da yaşayan Padaung Kabilesine baktığımızda Kadınların boyunlarına fazla sayıda halka takıldığını görüyoruz. Padaung kızları 5 yaşlarından itibaren boyunlarına halka takarlar ve bu halkaların sayısı her iki yılda bir artırılmaktadır. Padaung kadınları bu halkalardan ilk zamanlar rahatsız olduklarını ama zaman geçtikçe alıştıklarını söylemekteler. Bu halkalar güzelliğin simgesi olmanın yanı sıra mitolojik bir efsanenin devamı niteliğindedir. Efsaneye göre Padaungların ataları dişi bir ejderha ve rüzgar tanrısından geliyor. Padaung kadınlarının boyunlarını uzatma geleneği ise ejderhanın görüntüsünü yansıtma çabası. Bunun yanı sıra kabilede uzun boyunlu kadın güzel kadın yani diğer geleneklerde gördüğümüz gibi güzellik anlayışıyla süregelen bir gelenek olduğunu da söyleyebiliriz. İlginç ve üzücü olan bir yanı ise bu halkaların bir çeşit ceza için de kullanılıyor olması; eşini aldatan Padaung kadınının halkalarının hepsi birden çıkarılıyor halkaların desteği olmayan boyun kırılıp kadın ölüme terk ediliyor.
Efsanelerin tüm halklar için önemli olduğunu ve hayatımızda önemli bir yer kapladığını görmekteyiz. Şu açıdan bakacak olursak; kadınların güzel görünmesinin yanı sıra keşfedilmiş farklı bir ceza türü ve yapılmasına karşı çıkılmaması için ejderha efsanesinin öne sürüldüğünü söyleyebiliriz.

Bu yazı için Metin ÖZBEK – Dünden Bugüne İnsan kitabından faydalanılmıştır.