MURSİ KABİLESİ

Hemen hemen hepimizin televizyonlardan aşina olduğumuz birçok gelenekten sadece biridir; dudaklarına tabak geçiren, vücutlarına jilet yardımıyla işleme yapan Mursi kadınları ve bunun yanında vücutlarını kireçlerle boyayan Mursi erkekleri. “Aaaa nasıl yapmışlar bunu, İçim kıyıldı, Olamaaaz” gibi cümleleri şimdiden işitmeye başladım bile. Peki ama bu geleneğin yapılmasındaki amaç ne? Hadi onları yadırgamayı bir kenara bırakıp objektif olarak konuyu bir de buradan inceleyelim.

Mursi Kabilesini kısaca tanıyalım. Mursi Kabilesi; Etiyopya’nın güneybatısında Omo Nehri çevresinde yaşayan bir kabiledir. Biraz agresif ve saldırgan özellikleriyle tanınmaktadırlar. Teknolojiden bağımsız olarak hayatlarına devam etmektedirler. Kabilenin diğer ön plana çıkan özelliği Kadınların dudaklarına tabak geçirmesidir. Mursi genç kızları 15 ya da 16 yaşlarında alt dudaklarını, çeneyle birleştiği noktadan kesiyor ve çekerek genişletiyorlar. Oluşan boşluğa da tabak takıyorlar. Yaşları ilerledikçe ve dudakları esnek hale geldikçe taktıkları tabakların boyutunu  büyütüyorlar. Bunun sebebi bu kabiledeki güzellik anlayışıdır. Bu kabilede evlenilecek kızlar dudaklarındaki tabağın büyüklüğüne göre seçiliyor dudaklarındaki tabak ne kadar büyükse o kadar çok seçiliyorlar ve başlık parası buna göre artıyor. Ayrıca bu kabiledeki kadınlar vücutlarına yaptırdıkları sanat şaheseri benzetmeler, jiletle veya gül dikeni ile deriye kesik atıp, deriyi kaldırmak ve içerisine kül basıp deriyi geri kapatarak yapılıyor. Bu şekilde kesiğin enfekte olup şişmesini sağlıyorlar. Sosyal statü kazanmak için yapılan bu işlemde önemli olan tek şey kadının ağlamamasıdır.

Bir Antropolog gözüyle değerlendirecek olursak; kabiledeki bu gelenek aslında güçlü kadınları seçmek maksadıyla yapılmaktadır diye düşünüyorum. Zira adetlerine baktığımızda bu işlemleri gören insanın cesaretli, güçlü ve dayanıklı olması gerektiğini görüyoruz. Her kültürün kendine özgü kuralları olduğu gibi Mursi kültürünün de gördüğümüz gibi kendine has gelenekleri bulunmaktadır.