Kaplumbağa terbiyecisi kimin eseridir? Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu ne anlama geliyor? Bu yazımızda da Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosunu merak edenler için konu aldık.
Kaplumbağa Terbiyecisi
Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu, Ressam Osman Hamdi Bey’in Arkeoloji Müzesi’ni açmakla uğraştığı yıllarda çalıştığı bir tablodur. Resmin 1906 ve 1907’de yapılmış 2 versiyonu bulunmaktadır. İkincisinin farkı, 5 yerine 6 tane kaplumbağa olmasıdır.
Bizler yine de kaplumbağa saymakla uğraşmayalım, daha kolay bir kopya; pencere önünde bulunan testi sadece 2. versiyonda var.
Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosundaki Sır
Osmanlı’da kaplumbağalar, üzerine mum koyularak geceleri ışık yayması için dolaşmaya bırakılırmış. Bu sebeple, kaplumbağalar sarayda görevli olarak sayılırmıştır. Resimde, adamın sırtında görünen çanak, keşkül-ü fukara yani derviş çanağı olarak düşünülmüştür. Elinde ise ney tutuyor ama çalmıyor. Adam kaplumbağaların başında, kaplumbağalar yemek derdinde. Tüm bu ipuçları doğrultusunda, resme fazlaca anlam yüklenmiş durumda.
Asıl sayılan yorum ise
Osman Hamdi, devlet için müdürlük yaparken, emrindekilerin çalışma şeklinden şikâyetçi olmasıdır. Onları bir kaplumbağa kadar yavaş ve zor öğrenir tasviri vermiştir. Resimdeki adam aslında kendisidir. Sırtındaki çanak derviş göndermesidir, dervişin sabrı dolmuştur, artık onları eğitemeyeceğini anlamıştır, o yüzden uğraşmayı bırakmıştır. Elindeki neyi de tutup çalmamasının sebebi budur.