KANUNİ Bir Okay TİRYAKİOĞLU Romanı
Kitaplık kategorimizdeki yeni yazımızda Okay TİRYAKİOĞLU’nun kaleminden KANUNİ kitabını inceleyeceğiz.
Sayfa Sayısı : 286
Türü : Tarihi Roman
Kapak Tasarımı : Ravza KIZILTUĞ
Baskı Tarihleri : 1. Baskı, Mart 2010 – 12. Baskı, Temmuz 2015 (Elimizdeki Kitap)
Yayıncı Kuruluş : Timaş Yayınları
Kanuni, serinin ilk kitabı. Bu eserin ardından serinin ikinci kitabı Sultan, ve serinin üçüncü kitabı olan Süleyman Han eserleri geliyor.Seri 3 kitaptan oluşuyor.
Kitapta farklı farklı bölümler ve başlıklar yer alıyor ve bu bölümlerin her birine Kanuni, Pargalı İbrahim ve Vehimi Orhun Çelebi karakterlerimizin gözlerinden bakıyoruz. Bu sayede romanda olayları farklı açılardan görerek, düşünme ve hayal etmemiz kolaylaşıyor ayrıca her bölümün bitiminde diğer bölümde ne olacağını daha da merak ediyorsunuz.
Kitap tarihi roman olması dolayısıyla birçok bölümde karşınıza Osmanlıca kelimeler çıkabiliyor fakat yazarımız genel anlamda sade ve anlaşılır bir dil kullanmış diyebiliriz. (Bazı bölümlerde Kanuni’nin Hürrem’e yazdığı şiirler ve ya Hürrem’in Kanuni’ye yazdığı mektupların hem Osmanlıcasının hem Türkçesinin yazması da okurlar için gayet iyi olmuş.)
Kitabımızda Sultan Süleyman’ın tahta geçmesi, Pargalı ile tanışması, Vehimi Orhun Çelebi’nin cengaverlikleri ve herbirinin bulundukları konumları gereği oynadığı senaryolar gayet heyecan verici ve merak uyandırıcı bir şekilde kaleme alınmış. Kitapta ayrıca Sultan Süleyman’ın var olan kanunlara ne kadar saygı gösterdiğini, kanunların uygulanmasına ne kadar dikkat ettiğini ve halkın ona “KANUNİ” demesinde ne kadar haklı olduğunu da öğreniyoruz.
Kanuni’nin Avrupada saltanatının ilk yıllarında “koyun” olarak adlandırılması fakat daha sonra ardı ardına yaptığı fetihlerle adının birden nasıl “Muhteşem” oluşuna şahit oluyoruz. Büyük dedesi Fatih’in kuşatıp alamadığı Belgrad’ın fethi, 7 ay süren ve askerlerinin bile kazan kaldırmak üzere olmasına rağmen geri çekilmeyip girmekte ısrar ettiği Rodos Kuşatması, dünya tarihinde en ünlü meydan savaşı olan Mohaç Savaşını adeta yaşıyoruz. Bazı bölümleri her ne kadar kafa karıştırıcı olsa da kitap sizi asla aksiyondan uzaklaştırmıyor. Genel anlamda bakılacak olursa yazarımız kalitesini bu eserinde de konuşturmuş.
Okur Görüşü; Talha Akbulut
Tarihi roman severlerin şevkle okuyacağı harika bir eser. Olayların kurgulanması, karakterlerin betimlenmesi
ustalıkla yapılmış, okuru ilk sayfasından son sayfasına kadar sürükleyen bir eser olduğunu düşünüyorum. Tarihi roman türünde kitap okumamış fakat başlamak isteyenler içinde çok iyi başlangıç kitabı olabileceğini söyleyebilirim.
Bir düşten başka bir düşe uzanan incecik bir çizginin üzerinde iki yana yalpalayarak ilerliyorum. Bir olasılık büyüyor benliğimde usulca ve içimde çok eski yüzlere ve sözlere dair anılar perde perde aralanıyor. Binbir ihanet ve oyunla örülü devasa duvarların gerisindeki bir başınalığımın acısını bastırabiliyorum böyle zamanlarda çok şükür. Ama şu da bir gerçek ki bu yalnızlığı ben istemedim, buna mahkum edildim. (Eserden alıntıdır.)