Japonlar teknoloji çağına nasıl girdi ve teknolojide nasıl ilerledi?

1800’lerin başında Osmanlılar, Rusya ve Çin’de batılılaşma hareketi yaşanırken Japonya da döneme ayak uydurmuştur. Osmanlı ve Çin gibi devletler “batılıların tekniğini alalım ama kültürünü ve ahlakını almayalım” derken Japonlar “batıda ne varsa alalım, üstüne de
kendimizden bir şeyler katalım” demişler.

Avrupa’ya birçok temsilci ve gözlemci gönderen Japonlar en çok Almanların teknik ve bilimine hayran kalmışlar ve 1800’lerin ikinci yarısında aynen bizde olduğu gibi Japonlarda da alman hayranlığı başlamış. Japonlar ellerindeki paraları Almanya’dan hocalar, mühendisler, doktorlar ve bilim adamları getirmek için kullanmışlar ve kendi halklarını bilim ve teknik konularında eğitmeye başlamışlar.

Almanlardan öğrendikleri teknik ve mühendislik bilgisinin üstüne kendi tekniklerini de ekleyen Japonlar yeni bir çağ açmışlar. Önce Japonlar Almanlar’dan etkilenmiş kendisini geliştirmiş sonrasında ise Almanlar da Japonlardan etkilenmiş ve iki tarafta birbirlerinden bir şeyler öğrenmeye küçükçekmece escort başlamışlar.

Japonlar’ın ileri geldiği teknolojik alanlar nelerdir?

Otomobil sektöründe Japonlar

Japonlar herkesin bildiği üzere otomobil sektöründe oldukça ileri gitmişlerdir. Öyle ki; Toyota firmasının sahip olduğu “lüks otomobil” segmentindeki markası olan Lexus her sene Alman otomobilleri ile kalite olarak kafa kafaya gitmektedir. Zaten en kaliteli ve en yüksek müşteri memnuniyetine sahip ve en az sorun çıkaran arabalar listesinde ilk beşte her zaman en az 3 Japon firma olmaktadır.

Japon iş makineleri

Japonların çok iyi olduğu alanlardan biri de iş makineleridir. Birkaç sene önce Caterpillar şirketinin en çekindiği rakibi Komatsu şirketiydi. Komatsu’nun iş makineleri 1970’lerden itibaren bir çok ülkede pazar liderliğini yakalayıp bir ara Catepillar’ı iflasın eşiğine kadar sürüklemiş bir şirket. Bu şirketin ürünleri oldukça kalitelidir.

Gemi inşaatı…

Japonların çok iyi olduğu bir başka alan da gemi inşaatıdır. Bugün kuru yük gemileri ve büyük yolcu gemileri denince akla Asya ülkeleri gelir (Çin de geriden gelmesine rağmen emin adımlarla ilerliyor). Büyük Amerikan gemi şirketleri yıllar önce Japon ve Kore şirketleriyle mücadele edemeyince kenara çekildiler.

Bugün ABD’nin dünya pazarında önde olmadığı nadir teknolojilerden birisi sivil gemi inşaatıdır. ABD her ne kadar savaş gemilerinde iyiyse de Japonya sivil gemi inşaatında daha iyidir. Japon firmalar pick up kamyonet konusunda da çok iyiler. zaten bugün nerede iç savaş çıksa Toyota veya Nissan kamyonetlerin orada görülme sebebi bu araçların kutuplardan çöle, dağlardan düz araziye kadar bir çok arazide isteneni vermesi ve kaliteli olmasıdır.

Göklerde Japon uçakları?

Japonlar uçak konusunda diğer ülkelere nazaran daha geriden gelmektedir. Uçak konusunda Boeing ve Airbus firması oldukça iyi. Boeing Amerikan şirketi, Airbus Avrupa’da birçok ülkenin ortaklaşa sahip olduğu bir şirket. Bu alanda Japonlar oldukça sessiz tabi ki Kawasaki ve Mitsubishi gibi büyük Japon firmaların kendi ürettiği uçaklar var ama bunların Boeing ve Airbus ile boy ölçüşmesi oldukça zor görünüyor.

Efsane Japon inşaatları…

İnşaat konusunda Japonlar gerçekten çok iyiler. 1995 yılında 6 bin kişinin öldüğü Kobe Depremi’nden sonra çıkarılan inşaat yönetmeliği Japonya’da binalarda kullanılan sistemlerin başında, binalarla yeryüzünün bağlantısını kesen taban izolasyonu teknikleri geliyor. Bu sistemde, binanın temeline genellikle kauçuktan yapılan tamponlar yerleştiriliyor ve bunlar binanın titremek yerine sallanmasını sağlıyor. Binanın iskeletine yerleştirilen silindir şeklindeki hidrolik teller sayesinde de, bina sallanma sırasında temeli ile birlikte hareket ediyor ve böylece yıkım önleniyor.

Esniyor, kırılmıyor…

Çok yüksek binaların depreme dayanıklı olabilmesi için hayati olan şart da aşırı esneklik. Bu nedenle gökdelenlerde daha gelişmiş sistemler kullanılıyor, çoğu kez de birçok teknik bir arada uygulanıyor. Japonya’daki gökdelenler deprem anında iki yöne doğru en az 3 metre gidip geliyor. Tokyo’nun en yüksek binalarından biri olan 240 metrelik Roppongi Hills Mori Tower’da, petrolle doldurulmuş tamponlar kullanıldı. Bu sistemde, petrol deprem sırasında sallantının aksi yönüne doğru akarak şiddetini azaltıyor.

Japonya da 9 büyüklüğünde dakikalarca süren depremler olmasına rağmen inşaatları oldukça kaliteli japonyaya şimdiye kadar ciddi anlamda zarar veren doğal felaket tsunamidir. Ancak buna rağmen japonlar o kadar çalışkandırlar ki yıkılan yolları, binaları ve şehirleri de kısa süre sonra yeniden kurdular.