“Ihlamurun faydaları nelerdir?” diye sorsak büyüklerimiz saymakla bitiremez.

Kışın gelmesi ile birlikte insanların ıhlamura rağbeti artıyor. Grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara iyi gelen ıhlamurun gribal enfeksiyonlara karşı hem koruyucu hem de tedaviye yardımcı etkisi bulunmaktadır. Tabii ıhlamuru yapması da önemli. Ihlamur çayının tarifi de yazımızda olacak. İşte ıhlamurun faydaları;

IHLAMUR BİTKİSİ İLE İLGİLİ KISA BİR BİLGİ:
Ihlamurgiller Tiliaceae familyasındandır. Ihlamur ağacı Avrupa’ya özgü bir bitkidir. Sarımsı beyaz çiçekli ve kenarları ince veya derin testere dişli yapraklara sahip kışın yapraklarını döken 25 m boyunda yeşil ağaçlardır. Ihlamur çiçekleri fenolik asitler, proantosiyanidinler, taninler, flavonoitleri bitki zamkları ve az miktarda yatıştırıcı etkisi olan bir uçucu yağ içerir. Ihlamur çiçekleri dahili olarak kullanıldığında her türlü hafif uyku bozukluğuna ve anksiyete ya da huzursuzluk gibi psikolojik sorunlara karşı önerilir.

Ihlamur ağacı oldukça hızlı büyüyen ve uzunluğu 15-25 metreye ulaşabilen bir yapıya sahiptir. Sağlığa faydalı ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bölümü ise sarı-beyaz renklerde açan çiçekler ve yapraklarıdır. Çiçekler, bahar aylarında açar ve bu mevsimde toplandıktan sonra kurutulur. Kalp şeklindeki bu çiçekler 5-10 santim uzunluğa kadar büyür. Ihlamur ağacı kabuğu gri, yumuşak ve liflidir.
Ilıman iklimlere özgü ıhlamur ağacı kışın yapraklarını döker. Ağacın türüne bağlı olarak güçlü ve yumuşak kokulu çiçekler açabilir. Çiçeklerinde bulunan yağ sayesinde aromatik bir tadı bulunan ağacın kurutulmuş çiçekleri ise hafif tatlı ve yapışkandır.

IHLAMURUN FAYDALARI:
Ihlamur soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona karşı hem koruyucu hem de tedaviye yardımcı etkisiyle bilinmektedir ayrıca ıhlamurun hafif uyku bozukluğuna ve psikolojik sorunlara karşı önerilen ıhlamur çayı; geleneksel olarak sinirleri yatıştırmak ve kaygı giderici olarak kullanılmaktadır.

Ihlamur Çayı; Terlemeyi teşvik eden, Ateş düşüren, Öksürüğe iyi gelen, Gribe ve nezleye karşı koruyan, Migren ağrılarını hafifleten, Kaygıyı azaltan, Stresi azaltan ve rahatlama sağlayan, Kan basıncını düşüren, Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlan, Kas spazmlarını gideren, Boğaz ağrısını alan, Hazımsızlığa iyi gelen, Çarpıntıyı gideren, Toksinlerin atılmasına yardımcı olan etkilerinin yanı sıra, Ihlamur; ishal tedavisinde, Karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde, Damar sertliğine karşı, Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılmaktadır.

Yemeklerden sonra siyah çay ya da kahve içme alışkanlığınız varsa bunların yerine ıhlamur çayı içerek hem sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını hem de ruhsal olarak rahatlama sağlayabilirsiniz.

IHLAMUR ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Ihlamur çayı hazırlarken bardak başına bir çay kaşığı tepeleme kurutulmuş ıhlamur ölçüsünü kullanabilirsiniz. Ihlamuru suyla birlikte kaynatmayın. Önce suyu kaynatın ve önceden ıhlamur koyduğunuz demliğe kaynamış suyu boşaltıp ağzını kapatın ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. Çayınız hazır afiyet ve şifa olsun…