GAZİ OSMAN PAŞA; ödüllü romancı Okay Tiryakioğlu‘nun kaleminden sizi yer yer derin düşüncelere daldıran, yer yer sevindiren, yer yer hüzünlendiren ve yer yer heyecanınızın zirvelerine tırmandıran sürükleyici bir tarihi roman. Kitabın sayfa sayısı; 304, yayımcı kuruluş; Timaş. Dokuzuncu baskısı yayınlanmış olan kitabın kapak tasarımı Ravza Kızıltuğ’a ait. Ayrıca bu kitap yazar Okay Tiryakioğlu’nun ilk Tarihi Romanı olma özelliği taşıyor.


Kitabın kapağını açtığınızda kendinizi Tuna yakınlarında buluyorsunuz. Osmalı Devleti’nin dört bir taraftan kuşatılmış olduğu ve birçok cephede savaştığı yıllarda Padişahın, Gazi Osman Paşa’nın ve diğer Paşaların aynı zamanda Mehmetçiğin yaşadığı zorluklara tanıklık ediyorsunuz. Yeri geliyor Rus askerleri ile burun buruna geliyor, yeri geliyor düşman askerlerine umulmadık baskınlar veriyorsunuz.
Genel olarak bakıldığında sizi içine hapseden ve okuyucusunu cepheden cepheye sürükleyen başarılı bir tarihi roman. Fakat kitabın ilk 100-150 sayfasında uzunca kurulmuş cümleler ve anlık değişen mekan okuyucunun kafasını karıştırabiliyor, beklediğiniz okuma zevkini bu sayfalarda pek alamıyorsunuz. Bu durum; tabi ki “kitabın heyecanından sizi koparacak kadar büyük bir olumsuzluk değil” diyebilirim.
Yazarın, kitabında; savaşı, Gazi Osman Paşa ve diğer kahramanları yüzeysel olarak anlatıp geçmemesi dikkat çekici bir konu. Karada yaşanan savaş ile birlikte kahramanlarımızın yüreğinde yaşanan savaşlara da tanıklık ediyoruz. Bu durum da kitabı daha ilgi çekici bir hale getiriyor.
Yazımın ilk cümlelerinde belirttiğim gibi sizi duygudan duyguya sürükleyen okunası bir tarihi roman. Tarihi romanlara ilgi duyan-duymayan herkese mutlaka okumasını tavsiye ederim…

Kitaptan alıntı: “İyi bak, dumanlar içindeki harp alanının üzerinde gezinen şu leş kargalarını görmüyor musun? İşte, tüm savaşların tek galibi onlar.”

*Ayrıca bu kitapla ilgili kişisel web sitemdeki diğer yazıma da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.