Uzun zamandır “Akvaryumum” kategorisine içerik eklemiyordum. Şimdi aklıma takılan ve merak edip uzun süre araştırdığım önemli bir konuya yani “Fanusta Balık Bakımı” konusuna değineceğim.
Fanusta balık beslenir mi? Fanusta balık bakılır mı? Fanusta balık beslemenin olumlu ve olumsuz yönleri neler? Fanusta balıklar neden strese girerler? Fanusta bakılan balıkların fiziksel değişimi ne yöndedir? Fanusta bakılan balıklar neden uzun süre yaşamaz? Fanusun amacı nedir?
İlk başlığımız “Fanusta balık beslenir mi?”
– Hayır! Fanusta balık beslenmez. Çünkü; balık beslemenin amacı insanların göz zevki olmaktan ibaret değildir. Balık besleyen bir kişi aynı zamanda kendisine ekolojik bir sistem kurmuştur. Yani hem balığa bakacak hem de onların daha sağlıklı yaşayabilmeleri için ortamlarını şartlara uyumlu hale getirmeye çalışmak zorunda olacaktır. Fanusta balıkların yaşaması için gerekli ortamı sağlamanız zor ve hatta imkansızdır.
2 – Fanusta balık beslemenin olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?
– Fanusta balık bakmanın bir çok olumsuz yönü vardır. Özellikle balıklar açısından çok can sıkıcıdır. Fanusun yapısı merceğimsi bir tarzda olduğundan, fanus içerisindeki balık dışarıyı normalden çok büyük görür ve bu durum balıkları strese sokar. Aynı zamanda fanus içerisindeki suyun oksijen oranı sürekli azaldığından ve sürekli su yenileme yapılamayacağından balıklar oksijensiz kalacaktır. Fanusta sürekli su değişimlerinde ise balık alışık olduğu su dışında eklenen suya hemen adapte olamayacağından bu durum da balığı strese sokacaktır. Fanusta balık bakmanın olumlu yönü ise YOK.
3 – Fanusta balıklar neden strese girer?
– Fanuslar fiziki olarak ters mercek tarzındadır. Bu durum balıkların fanus içerisinden dış dünyayı olduğundan çok büyük ve yakın görmesine sebep olur. Durum böyle olunca balıklar en ufak hareketlerde dahi çok tedirgin olacak ve aşırı tepki göstereceklerdir. Fanus içinde de sağlıklı bir yaşam alanı olmadığından balıklar kısa zamanda strese gireceklerdir.
4 – Fanusta bakılan balıkların fiziksel değişimleri…
– Sağlıklı bir balık fanusa konduğunda başta ruhsal olarak değişim gösterecektir. Daha sonra balıkta ya da balıklarda fiziki olarak değişimleri gözlemleyeceksiniz. Sakin olan balıklar zamanla agresifleşecek ve birbirlerine saldıracaklardır. Bu duruma bağlı olarak bir sabah uyandığınızda balıklarınızdan birinin kuyruğu kopmuş bulabilirsiniz.
5 – Fanusta bakılan balıklar neden uzun süre yaşamaz?
– Yukarıda bahsettiğimiz tüm unsurlar balığı yoğun strese sokacak ve fiziki olarak balık hastalıklara açık hale gelecektir. Stresli, tedirgin ve hastalıklı bir balığın da uzun süre yaşaması hayalden öteye gidemeyecektir.
6 – Fanusun amacı nedir?
– Fanuslar “Teraryum” adıyla bilinen hobi ile ilgilenenler için üretilmiştir. Fanusta bitkiler ve böceklerle ekoloji oluşturulması amacıyla kullanılırlar. Fanusların amacı balık bakımı değildir.