Yepyeni bir hikayeyle yine sizlerleyiz. Yazılarımın siz değerli okuyucularıma faydalı olduğunu umarak aynı hızla devam edelim. Bir önceki yazımda sizlere optik zoom ve dijital zoom kavramlarından bahsetmiştim ve bunu fotoğrafımın üzerinde incelemiştik. Çektiğiniz ve çekeceğiniz en güzel anılarınız için diğer kavramlarımıza değinelim.

İkinci olarak piksel kavramımıza değinelim.

Piksel; dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birimdir. Pikselin Türkçesi gözek olarak adlandırılmaktadır, İngilizcede ise spot anlamına gelerek ana bir renk içerisindeki farklı renkteki küçük taneciklere verilen addır. Yani toparlayacak olursak makinemizin bize sunduğu güzel renkleri piksel sayesinde görebiliyoruz.

Fotoğrafta gördüğünüz bu nefis elmalar ilk fotoğraf deneyimlerinden. Babam fotoğraf makinemizi ilk aldığı gün bütün hevesimle fotoğraf çekmek için güzel bir kadraj araştırıyordum. Yemyeşil elmaların kırmızıya olan uyumu dikkatimi çekti ve bu güzel kareyi fotoğrafa döktüm. “Sizi bilmem ama ben bu fotoğrafı gördükçe hâlâ ağzım sulanıyor.” Görmüş olduğunuz fotoğrafımı Samsung marka PL210 model fotoğraf makinesiyle çektim. Makinem 10X dijital zoom ve 14.2 mega piksel özelliklerine sahip dijital bir fotoğraf makinesi. Zoom oranı düşük zaten bu özelliğini kullanmadım sadece kareyi ortalamak amaçlı ufak bir yakınlaştırma yaptım bu da fotoğrafımın kalitesini etkilemedi. Fotoğrafımı çektikten sonra üzerinde ufak oynamalar yaptım bu zaten çok belli. Ortamın karartısını artırdım ve kırmızı rengini biraz ön plana çıkarmış oldum. “Çok acemice bir fotoğraf olmasına rağmen ben çok beğeniyorum.”

Sizler için hazırladığım bir “Kadraj Hikayesi” yazımın daha sonuna gelmiş bulunmaktayım. İkinci kavramımız üzerinde sizler de denemeler yapabilirsiniz. Yeni yazımın sizlere güzel fotoğraf kareleri sunması dileğimle yazımı sonlandırıyorum. Teşekkürler.

KadrajRen