Bu günkü yolculuğumuz ülkemizin tarihi dokusuyla zengin ve güzel şehirlerinden olan Gaziantep. Güneydoğu’nun büyük ve gelişmiş şehirlerinden olan Antep güzelliğiyle görenleri etkilemenin yanı sıra Tarihi dokusuyla da büyülemektedir. 1921’e kadar Antep olarak anılan şehrimiz Gazi ünvanını 1921’de Antep savunmasından sonra çıkarılan bir yasa ile almıştır. Her köşesi anlatmakla bitmeyecek güzelliklere sahip olan şehrimizin sembolü haline gelmiş olan Çingene Kızına değineceğiz.

Gaziantep iline bağlı Nizip ilçesinin doğusunda bulunan Zeugma Mozaik Müzesinde sergilenen çingene kızı “Menad Evi” olarak adlandırılan mekanda, 1998-1999 yılları arasında bir villanın 300 metrekarelik tabanın bir parçası olarak üzerindeki sütunun kaldırılmasıyla bulunmuştur. Tarihi eser kaçakçıları tarafından parçaların çoğunun kaçırılmış olduğu bilinmektedir. Kalan parçalar ise Mozaik Müzesinin güzel köşelerinden birinde sergilenmektedir.  Mozaiğe konu olan figürün cinsiyeti hala bir tartışma konusudur, yer tanrıçası ve tanrıların anası olduğuna dair görüşler vardır. Kazı çalışması sırasında bir şakalaşma sonucu figürü çingene kızına benzetmeleri sonucu isim çingene kızı olarak kalmıştır. Mozaikte çingene kızının bakışlarını etkin kılmak için özel bir teknik kullanılmıştır; Helenistik dönem resim sanatında “üççeyrek bakış” denilen teknikle yapılmıştır. Bu tekniği Leonardo Da Vinci de “Mona Lisa” adlı çalışmasında kullanmıştır. Figürün en ilginç özelliği gözlerin bakan kişiyi takip etmesidir.

Görenleri hayrete düşüren ve sanatın çok eski zamanlarda da başarılı bir şekilde yapıldığını gösteren bu çalışmayı canlı olarak görmeniz sizleri daha derinden etkileyecektir. Her zerresi tarihin dokusundan bir parça olan sanat gidip ziyaret etmeye değer. İlerleyen Günlerde ülkemizin farklı güzel şehirleriyle tekrar sizlerle olacağız. Teşekkürler.

buy windows 10 education