Teknoloji kategorimizdeki önceki yazılarımızdan birinde sizlerle üç boyutlu yazıcı ile üretilen çipli organları yazmıştık. Şimdiki yazımız ise biyonik göz tedavisi hakkında olacak…

NHS (Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Merkezi) görme engelli 10 kişiye ücretsiz biyonik göz tedavisi sağlayacağını açıkladı. Bu operasyonlar 2017 yılı içerisinde yapılacak ve operasyon sonrası 1 yıl boyunca hastaların günlük hayatındaki tüm gelişmeler gözleme alınıp incelenecek. Biyonik göz ise hastanın gözüne takılacak olan gözlük üzerindeki kameradan alınan görüntülerin beyinde çözümlendiği bir retina implantı.

Nasıl çalıştığına gelirsek: Biyonik göz implantı, görsel verileri gözlüğün üzerindeki minyatür bir kameradan alıyor. Buradan gelen görüntüler elektrik sinyaline dönüştürülerek, retinaya bağlı elektrotlara kablosuz olarak iletiliyor. Elektrotlar, retina hücrelerinde görüntüyü simüle ediyor. Bu hücreler de veriyi beyne iletiyor.

Görme engellilere bir umut olan bu tedavi ile de görüyoruz ki teknoloji insan hayatını gittikçe kolaylaştırmakta. Umarız bu teknoloji hayırlı işlerde kullanılmak üzere geliştirilir ve görme engeli olan kişilere ışık olmayı başarır.

Göz tedavisinde büyük önem taşıyan bu gelişme bakalım gelecekte insanlığa neler sunabilecek…

Türkiye’de ise ilk biyonik göz ameliyatı Temmuz 2015 tarihinde “Argus II – Biyonik Göz” ile “halk arasında tavukkarası veya gece körlüğü” olarak adlandırılan hastalığın tedavisi başarıyla gerçekleşmişti.