BİR PSİKİYATRİSTİN GİZLİ DEFTERİ

Kitap İnceleme ve Özet

Gary Small’ın kaleminden psikiyatr deneyimlerini okuyabileceğiniz başarılı bir kitap.  Beni en çok etkileyen sadece bir kısanın özetini yapacak olursam;

Kendini yalnız hisseden 21 yaşlarında bir oğlu olan anne tedavi için yazarımıza gider. Hasta oğlunun kız arkadaşıyla birlikte ayrı ev kurup evden ayrılmasını kendine yedirememiştir bu his sonucu oğluyla ve kendisiyle büyük çatışma içindedir. Bu sıkıntılarından bahseder kadın kendisi doktora gelmiştir fakat aynı  zamanda doktorun kendisini tedavi etmesine de çok müsaade etmez. Yazarımız işin içinden çıkılmaz hal alan olayda bir yandan da 21 yaşındaki evlatla da görüşür. Fakat düğüm hala çözülemez. En sonunda hastanın evini görmek isteyen Doktor bir şekilde kendini yemeğe çağırtır ve hastanın evine giden doktor gördükleri karşısında adeta şok olur oğlu tıp öğrencisi olan anne tıp bölümüne ait bütün ders kitaplarını almış ve altını çizerek resmen okuyormuş gibi ders çalışmış olduğunu görür. Bunun üzerinden hastasıyla bir görüşme yapar ve anne oğulun arasını hem düzeltirken hem de kadının yalnızlık hissini biraz öldürmesine vesile olur ve birkaç yıl sonra hastasının başka biriyle evlenip mutlu olduğunu öğrenir.

Aslında kitabı okurken düşünme gücümüz fazlasıyla gelişiyor. Tabi bundan daha ilginç hikayeler de vardı kitapta. Ama sanki hepsinin bir ortak yönü var gibi. Geçmişte yaşanmış unutulmuş gibi görünen fakat beynin tenha bir köşesinde saklanmış acı bir veya birden fazla anı. Eminim ki her satırını heyecanla okuyacaksınız.

Kitaptan Alıntı:

Bir vaka olarak Jason’ı düşündüğümde terapi sürecinde onun için belki de en güçlü anın, babasının Robert’ın ölümüne ilişkin vicdan azabıyla yüzleşmesini izlediği an olduğu sonucuna varıyorum. Jason’ın ani görme kaybı, hayatını felce uğratan, kronik bir engelliliğe dönüşmek yerine, gerçek hisleri hakkında konuşmasını ve ailesine yakınlaşmasını sağlayan bir fırsata dönüşmüştü…