Görünüşüyle Mest Eden Beta
Beta balığı doğal yaşam alanı Tayland, Malezya, Kamboçya ve Vietnam olan, bol bitkili bataklık tarzı sularda yaşayabilen, yaşam ömrü 2-3 yıl, nadiren 5-6 yıl iyi bir bakımla en fazla 7 yıl olan, agresif karakterli bir balıktır. Beslenme şekli etçildir. Akvaryumda bakılırken genellikle canlı yem verilmelidir. Kuru yem de yiyebilirler fakat haftada 1 gün sindirim sorunu yaşamaması için haşlanmış ıspanak verilebilir. Sarımsak ta Beta balığınızın bağışıklık sistemini güçlendirmedeki en önemli etkendir.
Beta balığı canlı yemlerle beslendiği takdirde daha canlı ve parlak renklere kavuşurlar.

Dişi Beta Balığı
Erkeği dişisine göre yüzgeçleri ve renkleri olarak daha gösterişlidir. Bu gösteriş, görkem ve güzellikle ve asil duruşuyla insanların dikkatini çeken bir türdür.
Beta balıkları kendi türlerine karşı barışçıl değillerdir. Yalnız yaşayan ve sadece çiftleşme zamanı dişisiyle yaşayan bir tür olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle iki erkek Beta balığı kesinlikle bir arada yaşayamazlar. Diğer türdeki balıklarla; bir erkek bir dişi olarak uygun büyüklükteki ve iyi bitkilendirilmiş bir akvaryumda barışçıl bir şekilde yaşayabilirler. Tabi bu akvaryumdaki Beta balığının karakterine de bağlıdır.
Diğer birçok balık türünden farklı olarak yumurta bakımıyla erkek Beta balığı ilgilenir. Bunu yumurtalar için su yüzeyinde oluşturduğu baloncuklar ile sağlar. Beta balığı dişisinin yumurtlama dönemi geldiğinde erkek Beta balığı dişisini sıkar ve yumurtlamasını sağlar, dökülen yumurtaları erkek Beta hemen toplar ve su yüzeyinde oluşturduğu baloncuklara taşır. Sıkma olayından sonra dişi Beta balığı bir süre ölü gibi hareketsiz kalabilir bu doğal bir durumdur. Yumurtlamadan sonra dişi Beta balığı farklı bir yaşam alanına alınmalıdır. Yavrular yumurtalardan çıktıktan sonra erkek Beta balığı da farklı bir yaşam alanına alınmalıdır. Yavrularını yeme alışkanlığı çok aç kaldığı dönemlerde görülmüştür.
Günümüzde insanlar Beta balığının asaletini ve gösterişini kavanozların içerisine, küçük fanuslara ve kadehlere hapsetmektedirler. Fakat bu yanlış bir harekettir ve bilindiğin aksine Beta balıkları küçük alanlarda uzun süre yaşayamazlar. En az 35 lt’lik akvaryumlarda bakılmalıdırlar.
Ciğerli balık denilen türdendir. Genellikle su yüzeyine çıkıp oksijen alırlar yani oksijen bakımından fakir suda çok rahat yaşayabilirler.
Eğer “ben akvaryumda çok balık sevmiyorum, bitkili akvaryumum olsun bir tane güzel mi güzel balığım olsun” diyorsanız size Beta balığını öneririm. Bakmaktan büyük keyif alacağınız bir balık olacaktır.