İklim ve hava değişimlerinin yaşandığı bu günlerde akvaryumunuzun suyunda ve balıklarınız üzerinde bazı hastalıklar gözlemleyebilirsiniz. Bu durum da canınızı fazlasıyla sıkar. Bu yazımda kendi başımdan geçen ve hazırlıksız olarak yakalandığım 2 hafta boyunca bana kafayı yedirten akvaryum suyunun yeşil olması durumunu anlatmaya çalışacağım. Umarım siz yazımı okuyan akvaryum meraklıları için faydalı olabilirim.

Gördüğünüz üzere can sıkıcı bir görütü...
Gördüğünüz üzere can sıkıcı bir görütü…

Özellikle akvaryumunuz bitki akvaryumuysa ve ışığınız fazlaysa, akvaryumunuzla da yeteri kadar ilgilenemiyorsanız, akvaryum suyunuzun renginin değişmesi gayet normaldir. Fakat akvaryum suyunuz yeşil oldu ve ne kadar da su değişimi yapsanız ilaç atsanız yinede düzelmiyorsa, akvaryumunuzda dibe çöken aşırı yemlerin ürettiği alglerin çoğalıp dipteki kumdan patlayarak akvaryumunuzun temiz suyunu istila ettiğini söylemeliyim. Bu durum hem akvaryumunuzun görselliğini bozar hemde sizin canınızı yeteri kadar sıkar.

Çözümü aradığınızda ise petshoplar su berraklaştırıcı ilaç satmaya çalışacaklar ve bu ilaçlar bitkilerinize zarar verecek, internette çok değişik çözüm yolları bulacaksınız, sayfalarca yazılmış yazılarla bile karşılaşabilirsiniz. Fakat çözümü oldukça basit. 5 gün boyunca akvaryumunuzun ışıklarını kapatıp, dışarıdan ışık almamasını sağlayıp, 5 gün boyunca yem atmazsanız akvaryumunuzun suyunun berraklaştığını gözlemleyeceksiniz. Çözüm bu kadar basit. Çünkü algler fazla ışık, fazla besin ve yeteri kadar ısı ortamı bulduklarında akvaryumunuzda daha rahat çoğalır.

Problemin tekrarlanmaması içinse ışıklarınızı daha kısa süreli yakmanız, akvaryum ısısını düşürmeniz ve balıklarınıza attığınız yem miktarını azaltmanız yeterli olacaktır.