Bu yazımda kendi cümlelerimle akvaryum bakıcılığına başlamayı düşünenler için akıllarına gelebilecek bir kaç soruyu cevaplamaya çalışacağım.

Soru : Akvaryum yalnızca bir hobi midir?
Cevap : Hayır. Akvaryum sadece bir hobi veya dekorasyon malzemesi değildir. Akvaryumu bir ekosistem olarak görmeliyiz. Doğaya ve canlılara saygı göstermeliyiz ki onlar da bize saygı göstersinler.

Soru : Akvaryum bakıcılığına yeni başlayanlar için bitki dekorlu akvaryum mu , taş dekorlu akvaryum mu?
Cevap : Aslında bu sorunun cevabı biraz da ilgi meselesi… Yalnız; bakım ve temizlik yönünden taş dekorlu akvaryumların yeni başlayanlar için daha iyi olacağı kanaatindeyim. Bitki akvaryumlarında hem balıkların sağlığını, hem bitkilerin sağlığını korumaya çalışmak tecrübesiz bir hobiciye zor gelebilir.

Soru : Hangi balık ve balık satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Cevap : Akvaryum bakıcılığına yeni başlayacak olanların kafasını karıştıran bir durumdur bu. “Hangi balık?..” seçeneğimiz o kadar fazla ki. Baktıkça kafamız karışıyor. Fakat şöyle de bir gerçek var alacağımız balıklar canlı ve biz onları canlı tutmak için çabalıyoruz. Bu sebepten (henüz bir tecrübemizin olmadığını var sayarak) öncelerde bakımı kolay ve dayanıklı olan balıklardan seçmemizin uygun olacağını düşünüyorum. Lepistes, Moli, Kılıç, Ciklet, vb. tür balıklar uygun fiyatlı, kolay üreyen ve tecrübe kazanmamızı sağlayacak türlerdir. (Onlar için sağlıklı bir ortam oluşturmak ve sağlıklı bir şekilde bakabilmek sizi akvaryuma daha da bağlayacaktır.)
“Satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?” çok önemli bir konu. Petşoplara gittiğimizde çevremizde güzel ışıklandırılmış akvaryumlarla karşılaşırız, balıklar canlı, sağlıklı ve rengarenk görünür ve dayanamaz alırız. Fakat satın alıp evimizdeki akvaryuma saldığımızda balık suya adapte olamaz ve kısa sürede ölür. Bu durumla karşılaşmamamız için; balık satın alırken bazen ince eleyip sık dokumalıyız. Mesela; almayı düşündüğümüz balığın suyunun berraklığına, balığın kaç gündür bu akvaryumda bulunduğuna, akvaryumda hasta balık olup olmadığına öncelikle dikkat etmeliyiz. Bu sayede sağlıklı bir akvaryum elde edebiliriz.

Yeni yazılarımda akvaryum ile ilgili farklı konularda görüşmek dileğiyle… İlginiz için teşekkürler.