Birçok alanda kullanılan A4 dosya kağıdının sırrını biliyor muydunuz?
Yetmişli yıllarda dosya kağıtlarının boyutları standart değildi. Her paketten farklı boyda kağıt çıkardı. Aynı gibi görünenler bile birkaç milimetre değişirdi. Ölçme biçme ve kesme işlemini kolaylaştırmak adına daha sonra kağıtlar standart bir boyutta üretilmeye başlandı. 21 cm * 29,7 cm.
A4 dosya kağıdının sırrı da işte bu küsüratlı boyutlarında!
Bu boyutların temeldeki sebebi; kağıt ortadan ikiye bölündüğünde oluşan yeni parçaların kenarlarının birbirine oranı değişmesin.
Bu durumu matematiksel olarak açıklayacak olursak: Kağıdımızın uzun kenarına a, kısa kenarına b diyelim. Oranımız a/b. Ortadan 2’ye katlandığında uzun kenar b kısa kenar ise a/2 olur.Bu durumda oranımız (b/a)/2 = 2b/a olacaktır. Oranları eşitlersek 2b/a = a/b buradan da ufak bir işlem yardımı ile a= √2b elde edilecektir.

Bu oranın avantajları ilk kez 1768’de Alman bilim adamı Georg Lichtenberg tarafından yazılmıştır. Bu yüzyılın başında Dr Walter Porstmann, Lichtenberg’in fikrini kullanarak çeşitli kağıt boyutları tasarladı ve 1922’de Almanya’da DIN 476 standardı olarak kabul edildi. Kullanımdaki en yaygın kağıt boyutu A4 olduğu için DIN A4 olarak adlandırıldı. Bu standart çok sayıda ülke tarafından kabul edildi. 1975’de uluslararası standart olarak kadıköy escort kabul edildi (ISO 216).
A4, A0’in 4 kez katlaması sonucu çıkan boyuttur. 210×297 mm boyutlarındadır. A0 kağıdın boyutu 841×1189 mm olarak tasarlanmıştır. Bu da tam 1 metre kare alana sahip olduğu anlamına gelmektedir.
Kağıt boyutu için A dışında, aynı yaklaşımla hazırlanmış B ve C standartları da vardır. B0 ve C0 boyutlarının tanımı ile katlanarak B ve C serileri oluşturulmuştur. B daha çok kitap boyutu, C ise zarf boyutu olarak kullanılır.
Kafanız mı karıştı? O zaman videoya buyurun…